"škola nás baví"

« zpět

RELAXAČNÍ KOUTEK
._1.png

Pisecne-SPR.mp4  (64.3 MB)

RELAXAČNÍ KOUTEK

14.10.2024

Participativní rozpočet je skvělý nástroj, který umožňuje studentům podílet se na rozhodování o tom, jaké projekty by měly být ve škole realizovány. Jeden z projektů, který vznikl právě díky participativnímu rozpočtu, je relaxační koutek – místo, kde si studenti mohou odpočinout, načerpat energii a na chvíli se oprostit od každodenního školního stresu.  

Nápad na vytvoření relaxačního koutku se zrodil při diskusi mezi studenty, kteří si uvědomili, že potřebují prostor, kde by mohli trávit volný čas mezi vyučováním. Vytvořit místo, kde by si mohli přečíst knihu, popovídat si s přáteli nebo jen tak odpočívat, se ukázalo jako skvělý nápad. Studenti podali návrh v rámci participativního rozpočtu, a po hlasování se tento projekt stal vítězným.

Relaxační koutek byl pečlivě navržen tak, aby splňoval potřeby studentů. Zahrnuje pohodlné sedací vaky, sedací bobíky, společenské hry, antistresové pomůcky, které vytvářejí příjemnou a útulnou atmosféru.  

Dne 8. 10. došlo k realizaci relaxačního koutku, kdy žákovský parlament musel změřit, nařezat a položit lino, postavit skříňku, přidat relaxační pomůcky a nakonec vaky. Tím, ale práce ještě neskončila, protože musel sestavit pravidla a rozpis tříd, které mohou během školního dne relaxační koutek využít. Video viz níže.

Dne 15. 10. se relaxační koutek začne používat již dle rozpisu, který Vám poskytneme v příloze, ale můžete jej také najít na chodbách pavilonu D. 

Děkujeme městu Chomutov za možnost pilotovat Participativní rozpočet do škol!